Beste Aarde,
Ik weet, je bent maar een kleine bol in het grote uitspansel van het heelal, niet meer dan een knikker in de kinderkamer van een groot landhuis. Maar voor het kind ben je het centrum van zijn wereld. Hoe mooi ben je niet als je in de zon glanst en schittert, maar in de stoffige hoek waarin je terechtgekomen bent, is er niemand die je ziet.
Ben je ergens onder gerold?
Gelukkig is er het kind dat aan je denkt. Het was je even vergeten, bezig met ander speelgoed. Kijk nou, hoe dat kleintje sip is omdat je bij het spelen bent zoekgeraakt. Hij had hem nog wel van zijn vader gekregen! En nu het aan je denkt is zijn verdriet grenzeloos, en maakt het zoveel misbaar dat het hele huis in rep en roer is. De kinderleidster komt helpen zoeken, de kok zegt dat het zich niet zo druk moet maken en zelfs moeder moet komen om te troosten. Ze roept naar de tuinman, kijk eens onder het raam, of de knikker niet naar buiten is gerold? En ja hoor, daar tussen de kiezels van het tuinpad, glinstert iets – het is ‘m!
En daar wringt het een beetje, beste aarde. Ben je verloren, als een minuscule nietigheid in een oneindig universum? Of ben je het centrum, het allerkleinste centrum waarin de meest machtige processen zich afwikkelen, en het van groot belang is hoe het allemaal afloopt? Ben je verloren of word je gezocht?
Maar je bent te mooi om zomaar te verdwijnen. Als je verloren bent, ga ik je zoeken en ik ben niet de enige. We roepen alle hulp in die we kunnen krijgen. We gebruiken alles wat we hebben: intuïtie, schoonheid, aandacht, liefde, intelligentie. Je bent belangrijk, je bent ons centrum, wij zijn hier, en we willen je niet kwijt.
En we vegen alles weg wat het zonlicht belet zich in jou te spiegelen.
Peter Huijs
- Twee werelden – In welke wereld ben ik vandaag? Pam Wattie
- Rede en macht, thema macht 1, Frans Spakman
- Illustratie van kracht en macht – een schets aan de hand van Tarotkaart 11, thema macht 2, Eric op ’t Eynde
- De verpletterende verantwoordelijkheid God te zijn – gezien vanuit het standpunt van een sterveling, thema macht 3, Eric op ’t Eynde
- Gnosis kent geen Babel – over macht en onmacht van taal, thema macht 5, Dick van Niekerk
- Van binnen, Peri Schmelzer
- De angelieke dialoog, Frans Smit
- Drie wonderbaarlijke vermogens, Meik Meurer
- De mystiek van het geluid – citaat, Inayat Khan
- Charlie, Anneke Munnik
- Restless temple, Winnie Geurtsen
- De vraag weet het antwoord, Konstantin Scheihing
- J – Mozaïek van een celliste, Eric op ’t Eynde
- Laagjes, Anneke Munnik
- Column, thema macht 4 – Anneke Stokman
- Column, Filosofie bij rampspoed [3], Dick van Niekerk
- Boeken, John van Schaik en Jacob Slavenburg: Hermes Trismegistus – Hermopolis, Florence, Leuven, Amsterdam
DOWNLOAD LOGON 2021-1 (PDF, 80 PAGINA’S)