All lives matter
Als er één ding is in de wereldbeschouwing van de rozenkruisers, is het wel dat alle leven één is, en dat er maar één leven is. Niet dat dit standpunt exclusief is; het is het uitgangspunt in alle wijsheidstradities, vanaf de oudste Indische Veda’s tot de prairiewijsheid van de Amerikaanse Indianen. Alle volkeren die hun verbinding met de natuur niet verloren hebben, hebben deze boodschap hoog in het vaandel: alle leven is één, en ieder levend wezen deelt een en hetzelfde leven.
Het geluk dat ik voel, is niet anders dan het geluk dat een ander voelt. De pijn en de smart die een ander ondergaat, verschilt in niets van die van mij, als het mij overkomt. Waarom wordt dat niet begrepen? En het geldt niet alleen voor de mens; ook het dier ondergaat hetzelfde: affectie, voldoening, honger en pijn. Ja zelfs planten ondergaan de weldaad van de zon, en de schok van het afgesneden worden.
Alles is één; en er is geen enkel leven dat er niet toe doet; geen atoom van het geheel kan gemist. Ieder leven doet ertoe, iedere positieve mens voelt dat leven uitdrukking is van iets bijzonders, dat zich in ons bestaan komt uitdrukken. Waarom is iedereen eromheen anders zo diep verheugd, als er een nieuw kindje wordt geboren?
Ieder leven zoekt naar ontwikkeling, naar verandering, naar metamorfose – want niets is klaar, gereed, volmaakt. In ieder leven is er een drang naar verder. Elke ademteug is daar het bewijs van. Waarom zou je anders een volgende nemen?
De signatuur van de wereld waarin dat kindje terechtkomt is echter anders. Die is gebroken. Vandaar die drang om het ontbrekende aan te vullen, het gebrokene te helen, iets neer te zetten dat betekenis heeft.
Daarom ook: prachtig, die enorme beweging die nu door de wereld gaat. Het is het bewijs dat het ontbrekende gezocht wordt – erkenning, respect, vervulling – met alle kracht die het éne leven eigen is.
Eén zijn kent wel het gevaar dat die drang wegvalt. Wegdromen in een illusie van eenheid. Tenzij je eigen leven zelfvergeten dienst wordt. Dan werkt het ene leven door in jou, en verlicht je de wereld. Met je eigen licht, je eigen kunst, levenskunst.
Barst in de hemel – Eric op ’t Eynde
Lerend op expeditie – Ansfrida Vreeburg
Vraaggesprek met Markus Stockhausen – Gunter Friedrich
Verblijven in het niet-weten – interview met Merlijn Twaalfhoven – Ansfrida Vreeburg
Ademhaling en evenwicht – Anneke Stokman
Bijbelse plagen en hun bedoeling – Anneke Stokman
Etty Hillesum – Vrij is het rijk van de ziel – Deel1 en Deel 2 – Dick van Niekerk
De toekomst op de korrel – Gunter Friedrich
Het grootse van het kleine – Anneke Munnik
De menselijke verhoudingen in het komende Aquariustijdperk, essay – Deel 1 en Deel 2 – Frans Spakman
Bezieling – de viool – de stapel – Jacomijn Prince
Tuin van Eros – Jan Engelman
Aard, Ceziel en Geesje – Anneke Munnik
Citaat – Levensvragen in het licht van de esoterische wijsheid – G. de Purucker
Columns – Een andere bouwkunst, Anneke Stokman – Filosofie bij rampspoed, Dick van Niekerk
Boeken – De witte eland, Maaike Stobbe – De jongen, de mol, de vos en het paard, Marijke Kaniok
DOWNLOAD LOGON 2020-3 (PDF, 80 PAGINA’S, 2,9 MB)