Werken met weerstand

Weerstand, wat een wonderlijk fenomeen.

Werken met weerstand

Weerstand, wat een wonderlijk fenomeen. Wie kent niet zijn zwaarheid en scherpe uitsteeksels? En zelfs de weerstand tégen de weerstand.

Maar het hele leven, de hele aarde geeft continu weerstand.

Weerstand geeft wrijving en wrijving geeft ons ervaringen en daarvoor waren we toch op aarde?

Zonder weerstand wordt ook de kracht niet ontwikkeld om het anders te doen en verder te komen.

Je hoort mensen soms zeggen: ‘Als mijn last nou maar eens weg was, dan ligt het Leven of het Pad voor me open’. Maar nee, die weerstand is juist het Leven en het Pad en daarmee wordt weerstand een bijzonder fenomeen en voor de spirituele leerling zelfs een bijzonder nuttig instrument.

Internet vertelt ons dat er op dit moment 65 gewapende conflicten en oorlogen woeden. De ongelofelijke weerstand die ik daar als wereldburger bij voel is tegelijkertijd de motor die mij de motiverende voortstuwing geeft op het Pad.

De weerstand tegen het geweld, de grofheid en het extreme in boeken en op de tv is tegelijkertijd een spoorslag tot een keuze tot een duidelijk ‘nee’ daartegen in mijn eigen leven.

De weerstand tegen het gedrag van mensen in mijn omgeving geeft mij de spiegel waarin ik mijn eigen onhebbelijkheden weerkaatst zie, anders had ik daar geen haakje.

Daarmee is de essentie van weerstand: hier is werk voor mij te doen!

Weerstand is een nog ingepakte les die mij net zolang zal worden overhandigd tot ik hem geleerd heb. De wortel van weerstand is in feite dat ik niet wil aanvaarden wat er wel is – dat ik niet wil zijn waar ik wel ben – niet wil zijn wie ik wel ben.

Het niet aanvaarden van die realiteit kost veel energie en turbulentie in hoofd en hart en winnen zal ik die wedstrijd nooit. Vechten tegen mijn weerstand maakt het alleen maar sterker want waar je energie in stopt, groeit.

Geen wonder dat de Boeddha het ‘Zonder weerstand zijn’ als 1 van zijn 3 hoofdpunten instelde naast Niet-oordelen en Ongehecthheid.

Via de seismograaf van de weerstand wordt me duidelijk gemaakt waar mijn werkpunten liggen, als een richtingwijzer op het Pad!

Daarmee ben ik dus altijd precies waar ik moet zijn.

Waar is het Pad? Waar ik ben.

Waarheen leidt het Pad? Naar waar ik heen ga.

Er is geen andere Weg.

Een ingang in het werken met de waarde van weerstand is te kijken naar de betekenis die je aan een situatie, een mens, een gebeurtenis geeft.

Zodra je het ‘verhaal’, de betekenis, de invulling, weg haalt dat je er aan hebt gegeven is het gewoon wat het is in zijn simpele eenvoud. Wat dat betreft is het leven heel simpel maar wij maken het ingewikkeld.

Want we zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn.

Weerstand is bij uitstek een ego-beweging: er moet daar iets veranderen zodat ik het beter naar mijn zin heb.

Boeddha zei daarover:

Geen ego, geen weerstand.

Geen weerstand, geen lijden.

Dat betekent natuurlijk niet dat er geen moeiten zullen zijn in je leven – het betekent wel dat terwijl je je weg zoekt door het labyrint van het leven je toch je weg kunt gaan vanuit de overgave aan de rust in je hart.

Weerstand kost kracht. Overgave aan het hart geeft energie.

 

Bron: Dit artikel is eerder verschenen Pentagram 2015, nummer 4.

Print Friendly, PDF & Email

Share this article

Article info

Date: May 20, 2019
Author: Joost Drenthe (Netherlands)
Photo: Vlad Indrei via Pixabay CCO

Featured image: